Recepten uit de Irakese en Koeweitse keuken.

Standaard

Voorgerecht         – Rode Linzensoep

Hoofdgerecht      – Biryani

Bijgerechten        – Tabolla, Kebab, Falefel en Knoflooksaus

Nagerecht             – Griesmeelvla

Voor de ingrediënten en de bereidingswijze

Voorgerecht

Rode linzensoep

Nodig voor 40 personen

Dit is een gerecht wat over gaat van de ene generatie op de andere generatie.
Wordt veel gegeten bij gezinnen die niet veel geld hebben te besteden.
De reden dat ze deze soep eten is dat alle vitamines die mensen nodig hebben aanwezig zijn.

2 kilo rode linzen
3 zakken verse boeren soepgroente
1 pak vermicelli (middel
8 maggi blokjes voor kippensoep
1 kopje olie
komijnkruiden

De olie heet laten worden en hierin de groentes aanzetten.
De linzen wassen en bij de groentes doen.
4 liter water toevoegen aan de kook  brengen en 20 minuten zachtjes door laten koken.
De bouillonblokjes, vermicelli toevoegen op smaak maken met komijnkruiden.

Hoofdgerecht

Biryani

Dit gerecht wordt wekelijks gegeten bij beide families.

3 kilo basmatirijst
3 kilo kippenbouten
1 pond amandelen
2 zakken rozijnen
150 gram kardemon
1 kilo diepvries doperwten
1 zak winterwortels
1 pond uien
1 pond aardappels om te bakken
4 bakken champignons

Kip wassen en in ruim water laten koken tot de kip gaar is.
Rijst 10 minuten laten wellen in lauw warm water en zout.
De kip uit de pan halen en het water gebruiken om de rijst in te laten koken.
Kip plukken en de wortels raspen.
Als de rijst beetgaar is voeg je de geraspte wortel toe.
Zout en kerrie erbij doen.
Kardemon malen.
Doperwten licht verwarmen dan de kip erboven op doen.
Voeg hierna de kardemon toe en leg dit daarna allemaal op de rijst.
Champignons  en uien klein snijd en deze bakken en ook bij de rijst doen.
Nu kan je alles goed gaan mengen het presenteren op een mooie schaal.

Bijgerecht

Tabolla

Nodig voor 40 personen

Een gezonde rauwkost die wekelijks wordt gegeten door vele mensen.

4 komkommers
1 pond bulgar
4 maal verse munt
6 bosjes peterselie
4 kilo tomaten
olijfolie
1 krop sla voor garnering
2 kroppen ijsbergsla
2 citroenen
4 groene paprika’s
4 bosuitjes
zout naar smaak.

Alles klein snijden en mengen.
De olijfolie en citroen gebruiken voor de dressing.
Serveer het op een grote schaal.

Kebab

Nodig voor 40 personen

3 kilo gehakt
1 kilo uien
3 bossen peterselie
2 glazen bloem
zout naar smaak
peper naar eigen smaak
1 pond blue band

De uien, peterselie klein snijden en mengen met het gehakt.
Alle kruiden en bloem toevoegen en alles goed doorkneden.
Het gehaktmengsel in de volgende vorm maken: langwerpig en twee vingers dik.
Als alles is gevormd ga je het in de boter goudbruin bakken totdat de gehakt gaar is.

Falafel

Nodig voor 40 personen

Dit is een gerecht wat veel wordt gemaakt bij feesten en partijen.
Wordt vaak als klein hapje geserveerd.

Halve bol knoflook
2 pak spliterwten
1,5 kilo prei
1 zakje bakpoeder
2 eieren
1 lepel komijnkruiden

De spliterwten weken en pureren met de prei.
Knoflook bakpoeder en eieren erbij doen en alles goed kneden.
Als laatste voeg je de kruiden toe en ga je hiervan deegballetjes maken.
Deze bakken in veel olie totdat ze een goudbruine kleur hebben.
Dit gerecht opdienen in een schaal en onderstaande saus apart in een sauskom doen.

Knoflooksaus

4 potten mayonaise
1 bol knoflook
2 bieslook
1 pak yoghurt

Doe de mayonaise in een grote kom.
De knoflook teentjes persen en in de mayonaise doen.
Bieslook klein snijden en voeg deze ook bij de mayonaise.
Voeg net zoveel yoghurt toe dat het een mooie dikte heeft.
Serveer het in aparte sauskommen voor bij de falafel

Nagerecht

Griesmeelvla

Nodig voor 40 personen

Het wordt veel gegeten omdat het een gerecht is wat de kinderen in de gezinnen erg lekker vinden.

8 liter melk
720 gram griesmeel
400 gram suiker
zout naar smaak
4 zakjes citroensuiker
kokos voor de garnering
2 zakjes pistachenootjes

Melk citroensuiker en het zout aan de kook brengen.
Griesmeel en suiker vlug toevoegen en onder voortdurend roeren weer aan de kook brengen.
Dit laat je 5 minuten doorkoken onder af en toe roeren.
Als de griesmeel op dikte is haal je de pan van het vuur en laat je hem iets afkoelen.
Niet helemaal koud laten worden want warm is het het lekkerst.
Als je het gaat uitserveren garneer je het met de kokos en pistachenootjes.

Eén reactie Volgende »

  1. Lees het niet alleen, maar probeer de recepten ook eens. Uit eigen ervaring kunnen we zeggen: het is echt heel lekker.

Plaats een reactie